Bewindvoering

Bewindvoering heet officieel meerderjarigenbewind of ook wel beschermingsbewind. Deze maatregel kan worden ingesteld voor een meerderjarige persoon, die het wegens lichamelijke of geestelijke omstandigheden niet (meer) lukt om zijn of haar financiële zaken te regelen.

Om te voorkomen dat dit leidt tot een schuldensituatie kunnen familie of kennissen de financiën beheren maar ook kan de keuze voor een (externe) professionele bewindvoerder uitkomst bieden.

Dat houdt in dat een bewindvoerder – die door de kantonrechter is benoemd – de financiële belangen voor die persoon behartigt. De bewindvoerder houdt de totale administratie bij: van het betalen van alle rekeningen tot het verzorgen van de belastingaangifte. De tekenbevoegdheid betreffende financiën en het beheren van de inkomsten en uitgaven wordt dan tevens de verantwoordelijkheid van de bewindvoerder.

Door de overgenomen verantwoordelijkheid ontstaat veelal rust bij de cliënt en krijgt deze de ruimte andere problemen aan te pakken om zo te komen tot een financiële toekomst die weer met vertrouwen tegemoet gezien kan worden.

Wat doet de bewindvoerder? Klik hier voor de werkzaamheden

Wie kan bewind aanvragen?

Iemand kan zelf bewindvoering aanvragen. Ook een partner en familieleden tot in de vierde graad kunnen hiervoor een verzoek doen. Dat zijn ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers, zusters, neven, nichten en ook ooms en tantes. Bij een minderjarige kan de voogd bewindvoering aanvragen.
Beschermingsbewind kan ook worden aangevraagd door een curator, een mentor of door het openbaar ministerie. Ook medewerkers van een instelling waar de cliënt duurzaam verblijft, zoals een verzorgings- of verpleeghuis of psychiatrische instelling kunnen mentorschap aanvragen.

 

Bewindvoering gaat vaak samen met mentorschap. Dan zijn mentor en bewindvoerder dezelfde persoon. Het voordeel is dat de cliënt met één en dezelfde persoon te maken heeft.

Klik hier voor het formulier: verzoek onder bewindvoering en/of mentorschap

Wanneer eindigt de onderbewindstelling?

De bewindvoering kan worden beëindigd door een verzoek in te dienen bij de kantonrechter. U kunt dit verzoek rechtstreeks indienen. De rechter zal het bewind alleen beëindigen als de oorzaak die aan het instellen van het bewind ten grondslag lag, niet meer bestaat. Dus als cliënt weer in staat is zijn eigen financiën te regelen.            

Het bewind eindigt van rechtswege:
•    als de cliënt overlijdt
•    als de bewindvoering door curatele wordt vervangen
•    als de algemene voorwaarden van de bewindvoerder niet worden nagekomen

Klik hier voor de beschrijving van de aanvraagprocedure en bewindvoering in de praktijk.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op.

Brocaar Bewindvoering en Mentorschap

Lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele Mentoren, NBPM

T. 06 518 64 344
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
contact